Het Smits-orgel

orgel1Het orgel in de kerk van Kekerdom is in 1865 opgeleverd door de befaamde orgelbouwers Smits uit Reek. Bij de laatste restauratie werd een potloodinscriptie in het orgel gevonden “W.J. Smits orgelmaker 1865”.

Het orgel was niet geheel nieuw: de orgelbouwers gebruikten van het oude orgel de kast met frontpijpen en pijpwerk voor enige registers.

Toen in 1872 de bliksem in de toren sloeg, liep het orgel ook schade op vooral aan de windvoorziening. Bij de restauratie door de orgelmakers Smits kwam de orgelkast niet meer in maar achter de koorbalustrade te staan.

In 1897 en in 1916 werden grote herstelwerkzaamheden aan het orgel verricht door J. Winkels, orgelmaker te Boxmeer. In de periode 1944/5 leed het orgel schade door oorlogshandelingen. Een aantal frontpijpen en diverse binnenpijpen waren onherstelbaar beschadigd. Reparaties werden uitgevoerd door de Gebr. Vermeulen te Weert.

In 1976 bleek het orgel door slijtage en door de invloed van de verwarming in slechte staat geraakt. Het restauratieplan werd uitgevoerd door de firma Vermeulen uit Weert. De restauratie van kerk en orgel is in het voorjaar van 1982 voltooid.

Het uitwendige van het orgel heeft een complete metamorfose ondergaan. Na verwijdering van de neogotische balustrade is de oude borstwering gereconstrueerd aan de hand van aangetroffen contouren in het oude verfwerk zodat het orgel weer, compleet met onderfront, in zijn geheel zichtbaar is geworden. Gekozen werd voor geheel nieuw frontpijpwerk. Windladen en mechaniek, claviatuur en pijpwerk zijn, zo nodig, naar voorbeelden van Smits gerestaureerd of nieuw vervaardigd. Voor het pijpwerk stonden Smits-orgels in Schijndel en Ravenstein model. Ondanks verschillen in bouwtijd presenteert het orgel zich visueel en qua klank als een prachtige eenheid en vormt het een schitterende afsluiting van het koor.
St. Cecilia, die met een muziekinstrument in het midden van de oude balustrade zat, is in het midden het van nieuwe houten altaar opgenomen.

orgel6orgel2

Ontleend aan J.J. Van der Harst in Sint-Laurentiuskerk in Kekerdom, gepubliceerd na de restauratie van 1981-1982.