Ligging

kerk luchtfoto buitendijksDe kerk van Kekerdom heeft een unieke ligging. Het is het enige buitendijks gelegen kerkje in Nederland. Het ligt op een rivierduin en lag daar al eeuwen voordat er in de 17e eeuw een dijk tussen kerk en dorp werd aangelegd om de rivier de Waal bij hoogwater meer ruimte te geven en overstromingen verderop in het land te voorkomen.

De kerk ligt aan de toegangsweg naar de Kekerdomse Ward en de Millingerwaard, delen van één van de mooiste natuurgebieden in Nederland: de Gelderse Poort - niet voor niets gepromoveerd tot Nationaal Landschap. Duizenden hectaren land zijn hier de afgelopen decennia teruggegeven aan de natuur.

Bij Kekerdom kronkelt de rivier weer als vanouds door het lage land. Dit is goed voor de veiligheid van de omwonenden: hoogwater vindt zijn weg op een natuurlijke manier en overstromingen worden door de rivier meer ruimte te geven voorkomen.

Bovendien is er prachtige natuur ontstaan. Overal zie je plassen, moerassen en ruige bosjes, ooijbos, stuwwallen en glooiingen, ruigtes en trilveen, dijkjes en akkers. Een typisch Nederlands rivierlandschap.

Het is een verrassend veelzijdig achterland, dat ongewoon rijk is aan planten- en diersoorten. Én aan goedmoedig rondscharrelend 'wild': koninkspaarden en gallowayrunderen.

Er is kortom wat moois te ontdekken en te beleven.

 

luchtfoto galloways millingerwaard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

luchtfoto colenbrandersbos

Gallowayrunderen (links) en het Colenbranderbos (rechts)